Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pszichiáter - Kapcsolódó Írások képes leírás - Pszichiáter.tlap.hu
részletek »

Pszichiáter - Kapcsolódó Írások - Pszichiáter.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pszichiater.tlap.hu » Pszichiáter - Kapcsolódó Írások
Keresés
Találatok száma - 27 db
 Legvalószínűbb, hogy megijedne tőle egy pszichiáter

Legvalószínűbb, hogy megijedne tőle egy pszichiáter

Jön az év vége, jövünk év végi ötös (néha tízes) listáinkkal, amelyekben megpróbáljuk összefoglalni az elmúlt moziév legörömtelibb és legfelháborítóbb pillanatait. Idén a legborzongatóbb kategóriával indítunk: azokkal a figurákkal, akiket az életben nagy ívben elkerülnénk, mert messziről ordít róluk, hogy...

125 éve született a tintapacák atyja

125 éve született a tintapacák atyja

Hermann Rorschach svájci pszichiáter és ideggyógyász, a 'tintafoltok atyja' százhuszonöt éve, 1884. november 8-án született. Apja festő és rajztanár volt, maga Hermann is sokáig a művészi pályához vonzódott. Gyerekkorában gyakran mulattatta magát azzal, hogy tintapacákat a papírlap félbehajtásával különböző mintákká alakított, barátai egy idő után csak 'Pacának' nevezték. Egy ideig a művészi, az orvosi és a tudományos pálya között vívódott, végül a neves biológus Haeckel tanácsára az orvosi egyetemre iratkozott be és a pszichiáternek tanult. 1912-ben diplomázott, a következő évben megnősült és orosz feleségével Oroszországba költözött, ahol egy magánklinikán vállalt állást. 1914-ben hazaköltözött Svájcba és a nyilvánosság elé lépett kutatásaival.

75 éve halt meg a pszichoanalízis magyar úttörője

75 éve halt meg a pszichoanalízis magyar úttörője

Hetvenöt éve, 1933. május 22-én hunyt el Budapesten Ferenczi Sándor pszichiáter, idegorvos, a pszichoanalízis magyarországi úttörője. Miskolcon született 1873. július 7-én, apja könyvkereskedése a város szellemi életének egyik fontos központja volt. Ferenczi a bécsi orvosi egyetemen 1896-ban szerzett diplomát, ezután a budapesti Rókus Kórházban, majd az Erzsébet Szeretetkórházban volt alorvos. Érdeklődését a tudatos működésen kívül eső jelenségek (álom, automatikus írás, hipnózis, spiritizmus) keltették fel, s számos cikket, tanulmányt közölt a neurológiai jelenségekről, a lélektani kísérletezésről és a szexualitás pszichés vonatkozásairól. 1896 és 1906 között budapesti törvényszék orvos szakértője volt, 1900-tól idegorvosi magánrendelőt is fenntartott.

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
Autogén tréning

Autogén tréning

Az autogén tréning Schultz (1920) nevéhez fűződik, s a relaxációs terápiák közé tartozik (relaxáció jelentése francia eredetű szó, elengedni a rabot). Az AT lényege saját erőből merítő, saját aktivitást felhasználó, rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlás, mely során testi és lelki működéseinket, szabályozni, uralni vagyunk képesek, aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően.

Az OPNI helyére új országos intézmény kell

Az OPNI helyére új országos intézmény kell

Egységes intézménynek kell a nemrégiben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyébe lépnie - hangoztatták pénteki közös sajtótájékoztatójukon a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium vezetői.

Egyre bátrabbak az áldozatok

Egyre bátrabbak az áldozatok

A családon belüli erőszak az utóbbi időben nem feltétlenül lett több, inkább nagyobb nyilvánosságot kap és többen kérnek segítséget, a társadalmak pedig kevésbé tűrik el az extrém eseteket - mondta Temesvári Beáta pszichiáter szerdán Szegeden, a Szociális és Munkaügyi Intézet megbízásából a témában rendezett konferencia kapcsán az MTI-nek.

Egyre kevesebben vannak

Egyre kevesebben vannak

Felmérések szerint körülbelül 1 millió embernek van problémája az alkohollal, mintegy 100 ezer skizofrén, 100 ezer mániás depressziós és mellettük mintegy fél millió ember mutat másféle pszichiátriai tüneteket.

Hipnózis a mindennapi életben

Hipnózis a mindennapi életben

Mi zajlik egy hipnózis folyamán? Melyek a hátrányai a hipnotizálásnak? A hipnózis több mindenben hasonlít az alvásra, de nagyon sok dologban különbözik is. Alkalmazzák az orvosi gyakorlatban - például fájdalmat enyhítenek vele. A hipnózis még ma is egy populáris mutatvány egyes szórakoztató előadások részeként.

Macskaember vs. Gyíkember ?

Macskaember vs. Gyíkember ?

Sokkoló, hogy ennyire fanatikussá válhat valaki. Ha az őszinte véleményemet kérdezitek, remélem, hogy a következő két freak (úgy mint csodabogár, mégpedig a mentális problémákkal küzdő fajtából) nem tart otthon semmilyen állatot. Vagy embert...

Hirdetés
Mire képes együtt egy színésznő és egy pszichiáter?

Mire képes együtt egy színésznő és egy pszichiáter?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a Metropolis kiadó munkájának a jelentőségét, aki nem szereti, azt nyilván a legkevésbé sem érdekli, hogy mi történik a tudományos-fantasztikus vagy a fantasy irodalommal itthon, de akik rajongói a témának, azok tudják, mire gondolunk. Nem mintha hibátlanok lennének a kiadó döntései, magunk is találtunk már a kiadványaik között olyat, amit nem kedveltünk meg, de mára a sci-fin belül is rengeteg irányzat létezik, úgyhogy butaság lenne a választékot leszűkíteni.

Ölhet-e valaki álmában?

Ölhet-e valaki álmában?

Álmában akarta megölni sógorát állítólag egy Somogy megyei fiatalember. Az áldozat éjjel arra ébredt, hogy sógora a mellkasán térdel, és egy késsel nyakon szúrja. Az elkövető ügyvédje azzal védekezik, hogy védence nem volt beszámítható, mivel alvajáró. A hvg.hu által megkérdezett pszichiáter szerint nagyon ritkán, de előfordulhatnak erőszakos cselekedetek a felébredési zavarban szenvedőknél.

Ősi reflex váltja ki a vérfóbiát

Ősi reflex váltja ki a vérfóbiát

Minden hatodik-hetedik ember irtózik, sőt: rosszul lesz a vér látványától. Egy angol pszichiáter szerint ez ősi reflex, a vadállatok által megtámadott elődünk igyekezett magát holttá tettetve menekülni, s ehhez a szervezete vérnyomás-eséssel, majd ájulással is hozzásegítette. A kutató amerikai kollégája szerint a vérfóbia leküzdhető.

Pszichiáter helyett

Pszichiáter helyett

Skizofrénia. Hipnózis. Tudatalatti. Izgalmas, borzongató jelenségek, melyek mindig vonzzák a nagyközönséget. Az előadás viszont messze meghaladja a populáris regisztert, miközben annak elemeit is jól beépíti. Sally szenvedései megrázóan ébresztenek rá a sokszor emlegetett szavak igazára: a legnehezebb mindig a saját problémáinkkal, személyiségünkkel való szembenézés és a segélykérés. Ennél már csak egyvalami nehezebb: el is fogadni a segítséget.

Pszichiáter kezeli Michael Jackson gyerekeit

Pszichiáter kezeli Michael Jackson gyerekeit

Terápián vesznek részt Michael Jackson gyermekei, mert mindhárman nehezen dolgozzák fel apjuk elvesztését, árulta el az elhunyt énekes testvére. A Prince (12), a Paris (11) és a Blanket becenévre hallgató Prince Michael II (7) már hónapok óta nehezen küzdenek meg apjuk elvesztésének fájdalmával - számolt be a sztár gyermekeiről La Toya Jackson. Paris apja ingjeit hordja minden nap és szobáját is az ő posztereivel aggatta tele. A kislány régi videofelvételeket néz Jacksonról és elkeseredett, amiért már sohasem fogja őt élőben színpadon látni.

Pszichiáter kezelte Pál Tomit és Torres Danit!

Pszichiáter kezelte Pál Tomit és Torres Danit!

Az első három szériában rendszeresen látogathatták a tehetségek a pszichiátert, a negyedikben ezt már fel sem ajánlotta senki a megasztároknak - Pál Tomi és Torres Dani megdöbbentő részletekről mesélt.

Pszichiáter segítségét kérte Dobó Kata

Pszichiáter segítségét kérte Dobó Kata

Dobó Katát egy filmszerep elvesztése viselte meg annyira, hogy pszichiáterhez fordult. Az álomszerepért szinte az utolsó pillanatokig versenyben volt, olyan sztárokat utasítva maga mögé, mint Julia Roberts vagy Cameron Diaz.

Pszichiáter, pszichológus és a szorongás | Online Pszichológia

Pszichiáter, pszichológus és a szorongás | Online Pszichológia

Az OnlinePszichológia.hu Magyarország vezető pszichológus adatbázisa. Több száz pszichológus szakember várja az érdeklődők megkeresését. Ezen túl oldalunk hírportál is egyben, szakmai hírekkel a szakmai közönség számára és ismeretterjesztő anyagokkal a az érdeklődő közönség számára. Hetente többször frissülő híreink között mindig érdekes és izgalmas hírek a pszichológia világából. Újdonságok, eredmények, elemzések. Továbbá könyv és filmajánló, konferencia felhívások, szakmai videó anyag gyűjtemény és számos egyéb minőségi tartalom az OnlinePszichológia.hu-n!

Tuti menü