Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pszichiáter - Az általa kezelt betegségek képes leírás - Pszichiáter.tlap.hu
részletek »

Pszichiáter - Az általa kezelt betegségek - Pszichiáter.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pszichiater.tlap.hu » Pszichiáter - Az általa kezelt betegségek
Keresés
Találatok száma - 13 db
A pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek

'Láthatatlan börtön' , így nevezte egy páciensünk azt a mentális állapotot mely lelkét és életét már egy éve fogságban tartotta. A pszichiátriai betegségről leggyakrabban az őrület, elmebaj, téboly jut az emberek eszébe, holott erről szó sincsen. A pszichiátriai esetek elenyésző részét teszik ki a súlyos elmebetegségek. A leggyakoribb pszichiátriai betegségek a depresszív és szorongásos kórképek, alvászavarok és függőségi problémák különböző formái.

A pszichiátriai gondozás

A pszichiátriai gondozás

Hazánkban a pszichiátriai gondozásnak nagy múltja, jelene és - remélhetőleg - nagy jövője van. A nemzetközi irodalomnak megfelelően a betegek életközeli helyzetben való kezelése, saját környezetükben való gondozása mindhárom prevenció szempontjából is igen jelentős. A modern ún. közösségi pszichiátria, pszichológia s a legkülönfélébb más irányzatok is egyértelműen az ún. extramurális, tehát kórház falain kívüli tevékenységet igénylik. Mindezt a modern gyógyszerek (pszichotrop szerek, retard készítmények) is elősegítik.

Alkalmazkodási zavarok és krízishelyzetek

Alkalmazkodási zavarok és krízishelyzetek

Mindannyiunk életében lehetnek feszültséggel teli helyzetek vagy különös események, amelyeket kezelni kell. A legtöbben megtanulnak bánni ezekkel, baj csak akkor adódik, ha az illető egyén problémamegoldó képességét, megküzdési stratégiáját aktuálisan meghaladja az adott helyzet. Pszichiáter szakértőnk segítségével részletesen áttekintjük az alkalmazkodási zavarok fajtáit, tüneteit és a kezelési lehetőségeket.

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
Alkoholizmus, Alkoholfüggőség

Alkoholizmus, Alkoholfüggőség

Idült betegség, melynek kezdete nagyon alattomos, általában 16- 30 éves kor között kezdődik, s évekig elhúzódhat, anélkül, hogy a beteg segítséget kérne. Férfiak körében sokkal gyakoribb (4:1 arányban), de ma már egyre megfigyelhetőbb nőknél is és egészen fiataloknál. Magyarországon több mint 1 millió embert érint közvetlenül vagy közvetetten, vagyis sajnos népbetegség. Az alkoholt (amely különféle szeszesitalok összefoglaló neve, szaknyelven etil- alkohol) az emberek többsége hangulatserkentésre, míg mások nyugtatásra használják. Az alkohol ugyanis, attól függően, hogy az ember mennyit fogyaszt belőle, lehet stimuláló szer is, ami felhangolt állapotba hozza az embert, de lehet nyugtató és tompító hatása is. Az alkoholizmus kialakuláshoz szükséges mennyiség és ivászati gyakoriság minden embernél más és más. Betegségnek akkor minősül, amikor mind a testi, mind a lelki, valamint a szociális tünetek is kimutathatók.

Anorexia

Anorexia

Az anorexia szó jelentésével ellentétben (ami annyit tesz, hogy étvágytalanság) az anorexia nervosa legjellemzőbb tünete nem az étvágytalanság, hanem a meglévő étvágy megtagadása, az ételek fogyasztásának elkerülése. Ezek az emberek kórosan félnek az elhízástól, annak ellenére, hogy kóros mértékben soványak (a normál testsúlynál min. 15%-kal kisebb a súlyuk, vagyis a testtömeg-indexük 17.5 alatt van). Önmagukat amolyan torzított tükrön keresztül nézik (saját testük észlelésének zavara) és magukat sokkal kövérebbnek látják, mint ahogy az a valóságban van. Gondolatukat is teljes mértékben a vélt kövérségük foglalja le, gondolati szinten állandóan a testsúlyukkal és az alakjukkal foglalkoznak, gyakran nagyon merev tervek szerint étkeznek és élnek, szigorú és kényszeres kalóriaszámolás mellett. Az alacsony súly eléréséhez gyakran különböző módszereket alkalmaznak, úgy, mint a koplalás, a nagyon intenzív testmozgás, vagy különböző étvágycsökkentő tabletták szedése. Drasztikus esetben teljes mértékben elutasítják a táplálékot és étvágyukat a legkülönfélébb módszerekkel próbálják csillapítani (nem ritka, hogy papírt esznek, megsütött vattapapírt, stb.).

Autizmus - Autisztikus zavar

Autizmus - Autisztikus zavar

Szociális kapcsolatok zavara, motoros problémák, gyakran beszédzavar, percepciózavar, érzelem zavar, korlátozott értelmi képességek, a beteg nem figyel a környezetére, tanulási nehézség, önveszélyes viselkedés, dühkitörések, fokozott izgalmi állapot, félénkség, ingerlékenység, kezdeményező-készség csökkenése, közönyösség, érzelmi labilitás, elemi és összetett magatartásmódok ismételgetése (céltalan, automatizmusként ismételgetett mozgássor).

Fertőző pszichiátriai betegségek

Fertőző pszichiátriai betegségek

A legújabb vizsgálatok szerint számos olyan pszichiátriai betegség létezik, amelynek hátterében valamilyen fertőző betegséggel való összefüggés húzódhat meg. Egyes szakemberek szerint a pszichiátria egyik legnagyobb áttörése volt, amikor felfedezték, hogy a vérbaj (szifilisz) elmebetegséget okozhat, ami antibiotikummal gyógyítható. Ma már lényegében bizonyítottnak tekintik azt is, hogy a szifilisz kórokozójával rokon spirochéta, a Lyme-kórért felelős Borrelia burgdorferi skizofréniát, bipoláris zavart vagy depressziót okozhat. Krónikus Lyme-betegeknél az emlékezettel és a térérzékeléssel foglalkozó agyterületek vérátáramlása csökken: a fertőzés után egy évvel diagnosztizált gyerekek nagyon rosszul teljesítettek memória- és percepciós tesztekben. Egy nagy kaliforniai felmérésben azt találták, hogy olyan anyák gyerekei között, akik a terhesség alatt influenza-fertőzésen estek át, háromszor gyakoribb volt a skizofrénia. Ugyancsak korrelációt találtak a terhesség alatti toxoplazmózis-fertőzés és a gyerekeknél később kialakuló skizofrénia között.

Kisebbségi érzés

Kisebbségi érzés

Kihat emberi kapcsolataikra, hiszen a velük kapcsolatban állók ellentmondást éreznek az egyén által közvetített énkép és a valóban megnyilvánuló magatartás között, ez pedig konfliktushoz vezet. Kialakulásának oka lehet pszichikai fejlődés nem megfelelő menete, nevelési hibák, az ideális, irreális ÉN és a valóság közötti ellentmondás, kompromittáló stresszhelyzetek.

Pánikbetegség

Pánikbetegség

A pánikbetegség komoly, de kezelhető betegség. Pánikbetegeknek azokat nevezzük, akiknél rendszeresen fordulnak elő pánikrohamok. A pánikroham számos fizikai tünettel jár, emellett általában halálfélelmet vagy a kontroll elvesztésétől való félelmet okoz. A félelem a saját megmagyarázhatatlan fizikai tüneteiktől szintén a pánikbetegség egyik tünete.

Hirdetés
Pszichiátriai betegségek - Betegséglexikon

Pszichiátriai betegségek - Betegséglexikon

A pszichiátriai (elmegyógyászati) betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. Gyakorisága nagyon magas, a felnőtt korú nők 23, a férfiak 38%-a dohányzik napi rendszerességgel. Sajnos, a nikotinfüggőség korán alakul ki: a 11. osztályosok körében végzett felmérés szerint a fiúk 39,8, a lányok 34,5%-a cigarettázik.

Pszichiátriai kórképek a társadalomban

Pszichiátriai kórképek a társadalomban

A felnőtt lakosság mintegy 20%-ánál fordul elő élete során valamilyen elmegyógyászati zavar. Az 5 évesnél idősebb népesség körében a rokkantság 10 vezető okából 4 valamilyen pszichiátriai zavar, a depresszió pedig minden betegség közül a legtöbbször felelős ezért. Sajnos a zavarok gyakori előfordulása ellenére csak a megbetegedettek fele fordul orvoshoz. Habár jelentős előrelépés történt a pszichiátriai zavarok felismerésében és kezelésében, az ezeket megbélyegző mentalitás még mindig fennáll. Például sok pszichésen sérült embert hibáztatnak állapotáért, vagy egyszerűen lustának, beszámíthatatlannak kiáltják ki őket. A pszichés zavart sokan kevésbé tartják valódinak vagy jogosnak, mint a testi betegségeket, például a döntéshozók körében vagy a betegbiztosítóknál, amikor fizetni kell a kezelést. Előfordul, hogy a szülőket vádolják azzal, hogy gyermekük megbetegedését okozták. Általánosságban a közvélemény elhatárolja magát a pszichiátriai betegektől, nem laknak, dolgoznak együtt velük, és kerülik a velük való szociális kapcsolatot.

Szorongásos zavarok

Szorongásos zavarok

A veszélyezettek köre: az emberélet különösen megterhelő lelki behatásai bárkinél vezethetnek a fenti tünetek valamelyikének kialakulásához, mégis inkább családi halmozódás jellemző, vagy a kora gyermekkori lelki fejlődésben mutatható ki zavar. A legtöbb esetben nincsen kimutatható kiváló tényező.

Téveszmék: ez már pszichiátriai eset?

Téveszmék: ez már pszichiátriai eset?

A skizofrénia egyik jellegzetes tünete a téveszmék kialakulása: ilyenkor a beteg belehelyezi magát egy olyan szerepbe, amelyet valóságosnak hisz. Nincs két egyforma ember, mint ahogy két egyforma eset sem - magyarázza Novák András pszichiáter. Élettörténetek.

Tuti menü