Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pszichiáter linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Pszichiáter képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: pszichiater.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 101 db
 Legvalószínűbb, hogy megijedne tőle egy pszichiáter

Legvalószínűbb, hogy megijedne tőle egy pszichiáter

Jön az év vége, jövünk év végi ötös (néha tízes) listáinkkal, amelyekben megpróbáljuk összefoglalni az elmúlt moziév legörömtelibb és legfelháborítóbb pillanatait. Idén a legborzongatóbb kategóriával indítunk: azokkal a figurákkal, akiket az életben nagy ívben elkerülnénk, mert messziről ordít róluk, hogy...

125 éve született a tintapacák atyja

125 éve született a tintapacák atyja

Hermann Rorschach svájci pszichiáter és ideggyógyász, a 'tintafoltok atyja' százhuszonöt éve, 1884. november 8-án született. Apja festő és rajztanár volt, maga Hermann is sokáig a művészi pályához vonzódott. Gyerekkorában gyakran mulattatta magát azzal, hogy tintapacákat a papírlap félbehajtásával különböző mintákká alakított, barátai egy idő után csak 'Pacának' nevezték. Egy ideig a művészi, az orvosi és a tudományos pálya között vívódott, végül a neves biológus Haeckel tanácsára az orvosi egyetemre iratkozott be és a pszichiáternek tanult. 1912-ben diplomázott, a következő évben megnősült és orosz feleségével Oroszországba költözött, ahol egy magánklinikán vállalt állást. 1914-ben hazaköltözött Svájcba és a nyilvánosság elé lépett kutatásaival.

75 éve halt meg a pszichoanalízis magyar úttörője

75 éve halt meg a pszichoanalízis magyar úttörője

Hetvenöt éve, 1933. május 22-én hunyt el Budapesten Ferenczi Sándor pszichiáter, idegorvos, a pszichoanalízis magyarországi úttörője. Miskolcon született 1873. július 7-én, apja könyvkereskedése a város szellemi életének egyik fontos központja volt. Ferenczi a bécsi orvosi egyetemen 1896-ban szerzett diplomát, ezután a budapesti Rókus Kórházban, majd az Erzsébet Szeretetkórházban volt alorvos. Érdeklődését a tudatos működésen kívül eső jelenségek (álom, automatikus írás, hipnózis, spiritizmus) keltették fel, s számos cikket, tanulmányt közölt a neurológiai jelenségekről, a lélektani kísérletezésről és a szexualitás pszichés vonatkozásairól. 1896 és 1906 között budapesti törvényszék orvos szakértője volt, 1900-tól idegorvosi magánrendelőt is fenntartott.

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
A pszichiáter - Dr Buda Réka, Budapest

A pszichiáter - Dr Buda Réka, Budapest

Szinten minden lelki eredetű betegséggel, panasszal, visszatérő gyötrő gondolatokkal, rémálmokkal forduljon hozzám. Közel húsz éves klinikai pszichiáter tapasztalat birtokában segítek problémái megoldásában. Magánrendelőm Óbudán van a Vörösvári úton. Egyénre szabott pszichoterápiás eszközeimmel kiválóan gyógyítom a kényszeres, mániás, depressziós betegségeket. Páciens fogadást csak telefonos egyeztetés után tudok vállalni.

A pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek

'Láthatatlan börtön' , így nevezte egy páciensünk azt a mentális állapotot mely lelkét és életét már egy éve fogságban tartotta. A pszichiátriai betegségről leggyakrabban az őrület, elmebaj, téboly jut az emberek eszébe, holott erről szó sincsen. A pszichiátriai esetek elenyésző részét teszik ki a súlyos elmebetegségek. A leggyakoribb pszichiátriai betegségek a depresszív és szorongásos kórképek, alvászavarok és függőségi problémák különböző formái.

A pszichiátriai gondozás

A pszichiátriai gondozás

Hazánkban a pszichiátriai gondozásnak nagy múltja, jelene és - remélhetőleg - nagy jövője van. A nemzetközi irodalomnak megfelelően a betegek életközeli helyzetben való kezelése, saját környezetükben való gondozása mindhárom prevenció szempontjából is igen jelentős. A modern ún. közösségi pszichiátria, pszichológia s a legkülönfélébb más irányzatok is egyértelműen az ún. extramurális, tehát kórház falain kívüli tevékenységet igénylik. Mindezt a modern gyógyszerek (pszichotrop szerek, retard készítmények) is elősegítik.

Alfred Adler

Alfred Adler

Alfred Adler /1870-1937/ osztrák orvos, pszichiáter, pszichológus, az individuál pszichológia mélylélektani irányzatának megalapítója, mely a gyermekként tapasztalt tehetetlenségből / testi, szervi kisebbrendűségből / és a szociális viselkedés visszautasításából indul ki és eredhet. Egy 6 gyermekes család másodszülött gyermeke. Apja sikeres gabonakereskedő, Alfréd az apa kedvence. Gyermekként angolkórban szenved, ebből következően nem tud bátyjaival versenyre kelni, vélhetően ez alapozza meg későbbi elmélkedését is a kisebb illetve alsóbbrendűségről és ennek koncepciójáról. Öt éves korában tüdőgyulladásban majdnem meghal, ennek hatására fordul később az orvosi pálya felé. Először szemészeten dolgozik, majd általános gyakorló orvos, végül áttér a pszichiátriára otthagyván praxisát, mivel nem tudja magát lelkileg túltenni a fiatal páciensek korai halálán. Orosz nőt vesz feleségül, 3 lánya és egy fia születik. Gyermekei közül kettő később adleriánus pszichiáter lesz. Freud követőjeként 1910-ben a Bécsi Pszichoanalitikus Társaság vezetője, elnöke. Később útjaik kettéválnak, megalapítja az Induviduálpszichológiai Társaságot.

Alkalmazkodási zavarok és krízishelyzetek

Alkalmazkodási zavarok és krízishelyzetek

Mindannyiunk életében lehetnek feszültséggel teli helyzetek vagy különös események, amelyeket kezelni kell. A legtöbben megtanulnak bánni ezekkel, baj csak akkor adódik, ha az illető egyén problémamegoldó képességét, megküzdési stratégiáját aktuálisan meghaladja az adott helyzet. Pszichiáter szakértőnk segítségével részletesen áttekintjük az alkalmazkodási zavarok fajtáit, tüneteit és a kezelési lehetőségeket.

Alkoholizmus, Alkoholfüggőség

Alkoholizmus, Alkoholfüggőség

Idült betegség, melynek kezdete nagyon alattomos, általában 16- 30 éves kor között kezdődik, s évekig elhúzódhat, anélkül, hogy a beteg segítséget kérne. Férfiak körében sokkal gyakoribb (4:1 arányban), de ma már egyre megfigyelhetőbb nőknél is és egészen fiataloknál. Magyarországon több mint 1 millió embert érint közvetlenül vagy közvetetten, vagyis sajnos népbetegség. Az alkoholt (amely különféle szeszesitalok összefoglaló neve, szaknyelven etil- alkohol) az emberek többsége hangulatserkentésre, míg mások nyugtatásra használják. Az alkohol ugyanis, attól függően, hogy az ember mennyit fogyaszt belőle, lehet stimuláló szer is, ami felhangolt állapotba hozza az embert, de lehet nyugtató és tompító hatása is. Az alkoholizmus kialakuláshoz szükséges mennyiség és ivászati gyakoriság minden embernél más és más. Betegségnek akkor minősül, amikor mind a testi, mind a lelki, valamint a szociális tünetek is kimutathatók.

Hirdetés
Alois Alzheimer

Alois Alzheimer

1864. június 14-én Marktbreitban született a német származású idegorvos, Alois Alzheimer, aki először írta le a dementia-t betegségként, amit napjainkban csak Alzmeimer-kórként emlegetünk. Kollegái nem vették komolyan, amikor azt az elméletét fejtegette, hogy adott betegeknél nem az öregség szomorú velejárója a feledékenység, az elbutulás, hanem az agykérgen végbemenő változásról, megbetegedésről van szó.

Anorexia

Anorexia

Az anorexia szó jelentésével ellentétben (ami annyit tesz, hogy étvágytalanság) az anorexia nervosa legjellemzőbb tünete nem az étvágytalanság, hanem a meglévő étvágy megtagadása, az ételek fogyasztásának elkerülése. Ezek az emberek kórosan félnek az elhízástól, annak ellenére, hogy kóros mértékben soványak (a normál testsúlynál min. 15%-kal kisebb a súlyuk, vagyis a testtömeg-indexük 17.5 alatt van). Önmagukat amolyan torzított tükrön keresztül nézik (saját testük észlelésének zavara) és magukat sokkal kövérebbnek látják, mint ahogy az a valóságban van. Gondolatukat is teljes mértékben a vélt kövérségük foglalja le, gondolati szinten állandóan a testsúlyukkal és az alakjukkal foglalkoznak, gyakran nagyon merev tervek szerint étkeznek és élnek, szigorú és kényszeres kalóriaszámolás mellett. Az alacsony súly eléréséhez gyakran különböző módszereket alkalmaznak, úgy, mint a koplalás, a nagyon intenzív testmozgás, vagy különböző étvágycsökkentő tabletták szedése. Drasztikus esetben teljes mértékben elutasítják a táplálékot és étvágyukat a legkülönfélébb módszerekkel próbálják csillapítani (nem ritka, hogy papírt esznek, megsütött vattapapírt, stb.).

Autizmus - Autisztikus zavar

Autizmus - Autisztikus zavar

Szociális kapcsolatok zavara, motoros problémák, gyakran beszédzavar, percepciózavar, érzelem zavar, korlátozott értelmi képességek, a beteg nem figyel a környezetére, tanulási nehézség, önveszélyes viselkedés, dühkitörések, fokozott izgalmi állapot, félénkség, ingerlékenység, kezdeményező-készség csökkenése, közönyösség, érzelmi labilitás, elemi és összetett magatartásmódok ismételgetése (céltalan, automatizmusként ismételgetett mozgássor).

Autogén tréning

Autogén tréning

Az autogén tréning Schultz (1920) nevéhez fűződik, s a relaxációs terápiák közé tartozik (relaxáció jelentése francia eredetű szó, elengedni a rabot). Az AT lényege saját erőből merítő, saját aktivitást felhasználó, rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlás, mely során testi és lelki működéseinket, szabályozni, uralni vagyunk képesek, aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően.

Az OPNI helyére új országos intézmény kell

Az OPNI helyére új országos intézmény kell

Egységes intézménynek kell a nemrégiben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyébe lépnie - hangoztatták pénteki közös sajtótájékoztatójukon a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium vezetői.

Bajai Kórház

Bajai Kórház

Osztályunk múltja: 1901-ben épült kórházunk elso épülete, melyben jelenleg tartózkodunk. 1903-ban pedig az elmeosztály 103 ággyal. Hosszú ideig megyénk egyetlen pszichiátriai osztálya volt. 1989-ben az eredeti épület kényszeru elhagyására került sor (súlyos fokú állagromlás). Ezt követoen 1992-ben a Neurológiai Osztály különvált. 1993-tól az osztály életében sorsdönto változások történtek. Nyílt osztály lett, ápolói- és orvos létszámfejlesztés történt, a paramedikális személyzet rendszeresen különbözo képzéseken vett részt. Orvosaink rezidensi képzését, szakvizsga felkészítését a POTE Pszichiátriai- és Pszichoterápiás Klinikája végzi. Jelenlegi épületünk teljes belso rekonstrukción esett át, amely megfelel a korszeru pszichiátriai betegellátásnak. (orvosi szobák, ambuláns szárny, pszichoterápiás szárny, stb.) Osztályunk jelenleg 86 akut ággyal és három szakambulanciával muködik.

Bereczki Éva

Bereczki Éva

1997-ben végzett az ELTE pszichológia szakán, 2000-ben klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológusi vizsgát tett. 2002-ig a Budai Honvédkórház Gerincgyógyászati osztályán dolgozott pszichoszomatikus és fájdalombetegekkel. Jelenleg magánpraxisban dolgozik, analitikusan orientált pszichoterapeuta képzésben vesz részt és szervezeti alkalmasságvizsgálatokat folytat. Képzett relaxációs- és szimbólumterapeuta, jártas az analitikusan orientált rövid és hosszú terápiákban.

Berky Tamás

Berky Tamás

Pszichológiai konzultáció Budapesten. Magánrendelés főként szorongással, hangulatingadozással, önértékelési zavarokkal élő és munkahelyi, párkapcsolati konfliktusoktól szenvedő pácienseknek. Counselling in Budapest for patients with anxiety, low self-esteem, mood swings or relationship difficulties.

Tuti menü