Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres Pszichiáterek képes leírás - Pszichiáter.tlap.hu
részletek »

Híres Pszichiáterek - Pszichiáter.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: pszichiater.tlap.hu » Híres Pszichiáterek
Keresés
Találatok száma - 8 db
Alfred Adler

Alfred Adler

Alfred Adler /1870-1937/ osztrák orvos, pszichiáter, pszichológus, az individuál pszichológia mélylélektani irányzatának megalapítója, mely a gyermekként tapasztalt tehetetlenségből / testi, szervi kisebbrendűségből / és a szociális viselkedés visszautasításából indul ki és eredhet. Egy 6 gyermekes család másodszülött gyermeke. Apja sikeres gabonakereskedő, Alfréd az apa kedvence. Gyermekként angolkórban szenved, ebből következően nem tud bátyjaival versenyre kelni, vélhetően ez alapozza meg későbbi elmélkedését is a kisebb illetve alsóbbrendűségről és ennek koncepciójáról. Öt éves korában tüdőgyulladásban majdnem meghal, ennek hatására fordul később az orvosi pálya felé. Először szemészeten dolgozik, majd általános gyakorló orvos, végül áttér a pszichiátriára otthagyván praxisát, mivel nem tudja magát lelkileg túltenni a fiatal páciensek korai halálán. Orosz nőt vesz feleségül, 3 lánya és egy fia születik. Gyermekei közül kettő később adleriánus pszichiáter lesz. Freud követőjeként 1910-ben a Bécsi Pszichoanalitikus Társaság vezetője, elnöke. Később útjaik kettéválnak, megalapítja az Induviduálpszichológiai Társaságot.

Alois Alzheimer

Alois Alzheimer

1864. június 14-én Marktbreitban született a német származású idegorvos, Alois Alzheimer, aki először írta le a dementia-t betegségként, amit napjainkban csak Alzmeimer-kórként emlegetünk. Kollegái nem vették komolyan, amikor azt az elméletét fejtegette, hogy adott betegeknél nem az öregség szomorú velejárója a feledékenység, az elbutulás, hanem az agykérgen végbemenő változásról, megbetegedésről van szó.

Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung 1875. július 26-án született Kesswilben, Svájcban. Apja református lelkész, ezáltal keresztény kulturális hagyományban nőtt fel. Anyja egy lelkész lánya volt, akit instabilitás és misztikusság jellemzett. Jung anyjának misztikus irányultságát örökölte. Jungot gyermekkorában meggyötörték szüleinek veszekedései, emiatt mély bizalmatlanságot fejlesztett ki a nőkkel szemben és ambivalensen viszonyult az anyjához. Jung gyerekkorában képes volt teljesen eltérő benyomásokat tenni az őt ismerőkre, például: egyszer lenyűgözőnek tartották, máskor csendesnek.

Foglalkozás egészségügy magazin hírek
Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?
Mikor forduljon orvoshoz ízületi... A rheumatoid arthritis rendszerint a test mindkét oldalán, és egyidejűleg több ízületben okoz fájdalmat, korai szakaszában a csukló, a kéz, a láb és a térdek ízületei lehetnek érintettek. A rheumatoid arthritis tünetei időről-időre megjelenhetnek, aztán elmúlhatnak. Ezek közé tartoznak az alábbi panaszok: Az ízületek fájdalma és duzzanata, különösen a kezek...
Modernebb lesz a bonyhádi kórház
Modernebb lesz a bonyhádi kórház Korszerűsítik a bonyhádi kórházat és rendelőintézetet 264 millió forintos...
Először nem fáj, ezért alattomos az érelmeszesedés
Először nem fáj, ezért alattomos az... A magas koleszterinszint nem fáj, ezért jellemzően későn veszik észre, amikor...
Csáth Géza

Csáth Géza

Eredeti neve Brenner József (Szabadka, 1888. február 13.-1919. szeptember 29., Szabadka közelében): író, kritikus, zeneesztéta, orvos. Sokoldalú tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott: kitűnően hegedült, rajzolt, festett, 14 éves volt, amikor első zenekritikái a Bácskai Hírlapban megjelentek. Érettségi után Budapestre került Szabadkáról orvostanhallgatónak. Unokabátyja, Kosztolányi Dezső ösztönzésére a Budapesti Naplóba írt tárcákat, bírálatokat, majd a Nyugatnak is munkatársa lett. Bartók és Kodály első méltatói közé tartozik. 1910-ben megszerezte az orvosi diplomát, rövid ideig a Moravcsik-féle ideggyógyászati klinikán dolgozott mint tanársegéd; ekkor szokott rá a morfiumra.

Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita

Felnőtt egyéni- és párterápiás kezeléseket folytatok. Pszichoterápiás tevékenységem alapját pszichoanalitikus- és családterápiás képzettségem alkotja. Emellett hipnoterápiás technikákat is alkalmazok.Szükség esetén a pszichoterápiás tevékenységet gyógyszeres kezeléssel egészítem ki.Elsősorban azok jelentkezését várom, akik szorongásos zavarokkal / pánikbetegség, fóbiák, alvászavar/, - vagy hangulati zavarokkal, /depresszió, indokolatlan hangulati hullámzások/, életvezetési, stresszoldási - és sresszkezelési nehézségekkel, párkapcsolati gondokkal kűzdenek. Az üzleti életben folytatott tanácsadói tevékenységem tapasztalatival segítem a munkahelyi nehézségek, konfliktusok megoldását.

Gondolatok Ferenczi Sándorról

Gondolatok Ferenczi Sándorról

Ferenczi Sándor az egyetemes és a magyar pszichoanalízis talányos alakja. Pályája üstökösként ível felfelé az első világháború előtt, s néhány év alatt a nemzetközi analitikus mozgalom egyik meghatározó egyéniségévé emelkedik. Később azonban Ferenczi helyzete, megítélése megváltozik. Az analitikus mozgalomban felerősödnek a Ferenczivel szembeni kritikus hangok. Freud álláspontja kezdetben ambivalens Ferenczi új eszméi iránt, majd a Mester is elfordul tőle. Ferenczi új koncepciókat, új megközelítést dolgoz ki a pszichoanalízis terápiás alkalmazására, az aktív technikát, a relaxációs technikát, majd a kölcsönös analízist. Az aktív technikát udvarias értetlenség fogadja, Ferenczi utóbb visszavonja ezt a koncepcióját.

Sigmund Freud

Sigmund Freud

Sigmund Freud 1856. május 6-án született a morvaországi Freibergben (ma Přibor, Csehország), Jakob Freud textilkereskedő gyermekeként. Jakob Freud éles eszű és jó humorú kereskedő volt, és szigorú apa. Első házasságából ekkor már két felnőtt fia volt, és második házasságából Sigmundon kívül hat további gyermek született. Sigmund anyja, Amalia életvidám teremtés volt, férjénél húsz évvel fiatalabb.

Szondi Lipót: Sorsanalízis és önvallomás

Szondi Lipót: Sorsanalízis és önvallomás

Gyakran tették fel nekem a kérdést: Hogy jön egy természettudományos képzettségű orvos ahhoz, hogy orvosi és pszichológiai problémaként kezeljen egy olyannyira misztikus és mitologikus valamit, mint az egyén sorsa, amely iránt csak drámaírók, filozófusok és legfeljebb asztrológusok érdeklődnek. A sors nem emberi szerv, melyet meghallgatni, kikopogtatni és szondázni lehet, vagy átvilágítható, mint egy tüdő, és az élet letelte után felboncolható. Nem is olyan életfolyamat, amely klinikailag diagnosztizálható és orvosilag - gyógyszerrel vagy sebészeti úton - kezelhető.

Tuti menü